Hur vet du att din terapi fungerar?
Många gånger kan det vara svårt att veta hur bra terapi ska kännas och vara, det gör heller inte saken lättare att man ofta jobbar med känsliga och jobbiga saker i terapirummet, vilket många gånger kan väcka känslor av att man vill avsluta terapin. Men som allt annat i livet finns det bra terapi och mindre bra terapi - och hur kan man egentligen veta skillnaden?
Ny forskning kring hur hjärnan och vi människor fungerar ger tillgång till ny information som gjort att terapi har förändrats över tid. Gamla traditioner utmanas och nya sätt växer fram. Nedan har vi listat 4 frågor som kan vara bra att ställa sig när du går i terapi.
Först, känner du tillit till din terapeut?
Det absolut viktigaste för lyckade resultat är just din relation till din terapeut. Känner du att du kan vara dig själv och känner du att ni har en relation mellan er som är balanserad, det vill säga att det finns både ett givande och tagande? Om du är osäker på vad du tycker så försök att känna efter när du lämnar terapirummet, hur är känslan i kroppen? Anledningen till att er kontakt är så viktig är för att emotionella band och kopplingar mellan en klient och en terapeut kan skapa utrymme för läkning på ett emotionellt plan, och inte endast på det intellektuella planet.
Svarar din terapeut på direkta frågor?
Gamla traditioner inom terapi utgick ofta från en syn där terapeuten skulle vara en objektiv betraktare, att dela med sig av sina egna erfarenheter som terapeut skulle hållas utanför rummet. Det resulterade ofta med att terapeuten upprepade din fråga för att försöka leda dig vidare till ett eget svar, alternativt ibland tystnad. Moderna teorier menar att det är väldigt oförskämt att inte svara på en fråga, rent mänskligt är det en onaturlig reaktion mellan två individer vilket kan leda till både att man känner sig ignorerad och förvirrad. Du som klient ska kunna ställa vilka frågor du vill. Det finns såklart tillfällen där terapeuten har en anledning att inte dela med sig eller svara direkt, men då är det viktigt att terapeuten förklarar det och inte lämnar dig ensam med din fråga.
Kan din terapeut förklara varför hen påstår något?
Under terapin så kommer det säkerligen uppstå tillfällen när din terapeut försöker leda dig, få dig att stanna upp eller kanske ifrågasätta dina tankar. När det händer och du inte riktigt förstår så är det viktigt att du kan ifrågasätta din terapeut, och att din terapeut i sin tur kan förklara, koppla sina argument till teorier, forskning och erfarenheter. Ny forskning inom psykologi och hur hjärnan fungerar fortsätter att utmana gamla mönster, att hålla sig a jour med ny vetenskap är av stor vikt eftersom det hela tiden ger oss nya sätt att möta utveckling. Om din terapeut inte kan svara på varför så kanske det är dags att leta sig efter en ny.
Kan din terapeut ha fel?
Kanske viktigast av allt, finns det en ödmjukhet hos din terapeut där hen kan se när hen tolkat fel. Terapeuter är bara människor som oss alla andra och kan såklart tolka in saker som inte stämmer, dem lever ju trots allt inte med oss utan träffar oss under vissa ramar så självklart är det svårt att se hela bilden. Många gånger finns det en poäng när vår terapeut utmanar våra tankar, känslor och fantasier men det finns också tillfällen där du kan känna att din terapeuts resonemang inte stämmer överens med din bild. Då är det viktigt att din terapeut vågar erkänna att hen tolkade in saker fel och att du känner att det finns utrymme att förklara hur du upplever det.
Källa: Gilbert Pugh. 2020. Psychotherapy meets emotional neuroscience - The two minds of cognition and feeling.Taylor & Francis Ltd